Stručno udruženje za distribuciju prirodnog gasa

+381 (0) 21 480 20 93

+381 (0) 63 565 807

office@sudpg.rs

Objave i vesti AERS i MRE

03.07.2017

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić na svečanom obeležavanju izmeštanja korita reke KolubareIzmeštanjem korita reke Kolubare stvoren je jedan od preduslova za otvaranje Velikog polja "G" gde se nalazi 36,4 miliona tona uglja, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić, poručili su da je ovo izuzetno značajan dan za stabilnost energetskog sistema u Srbiji.

Deo reke koji će dobiti novi tok dug je 2,6 kilometara, a izmeštanje reke predstavlja drugu fazu projekta, čija je prva faza urađena pre deset godina. Ukupna vrednost investicije je skoro 14 miliona evra, kada se saberu sredstva koja je RB "Kolubara" uložila i sredstva koja su uložena angažujući izvođače da urade ovaj veliki projekat.

Tokom svečanog obeležavanje izmeštanja korita Kolubare, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da su "Kolubara", proizvodnja uglja u Elektroprivredi Srbije, uključujući i kop Drmno, strateški važni za naš energetski sistem, uzimajući u obzir da mi gotovo 70 odsto električne energije proizvodimo iz uglja.

Da bismo to obezbedili, moramo godišnje da otkopamo i proizvedemo gotovo 37-38 miliona tona uglja, od čega u "Kolubari" 28-29 miliona, a ove godine možda i celih 30 miliona tona", kazao je Antić.

Da bi se to obezbedilo, naveo je, kopovi moraju konstantno da se kreću, da rade.

- Reč je o jednom izuzetnom tehnološkom procesu, koji ljudi u "Kolubari" rade, kako bi obezbedili da se taj proces svake godine odigrava kontinuirano i da svake godine imamo potrebnu proizvodnju uglja, koja je neophodna za stabilnost energetskog sistema", istakao je Antić.

Kako je rekao, da bi se to dešavalo, čitava naselja moraju da se izmeste, postojeća infrastruktura, a ponekad i tokovi reka, kao i značajni magistralni pravci, kao što je Ibarska magistrala.

Antić je čestitao ljudima iz "Kolubare" koji su nosili taj projekat i svim izvođačima radova, na čelu sa "Energoprojektom", koji su izveli taj, kako je rekao, kapitalno važan i izuzetno složen tehnološki proces.Izvor: Ministartstvo rudarstva i energetike